LUFTVÄRMEPUMP

En luftvärmepump är en bra energibesparing som löpande sänker dina energikostnader till en förhållandevis låg investering och efter några år kan investeringen redan vara återbetald. Hur mycket man sparar varierar och är beroende på vad man har för uppvärmningssystem i grunden, geografiskt läge, elpris, planlösning, boarea samt kapaciteten på pumpen. Något som är viktigt att tänka på är att en luftvärmepump är ett komplement till den redan befintliga uppvärmningen.

VÄLJ RÄTT LUFTVÄRMEPUMP

Först och främst ska man välja en pump som är anpassad efter ytan man vill täcka. Pumparna har olika dimensioner och vilken du ska välja beror på vilken uppvärmning man har i dagsläget. Ska man exempelvis värma upp ett garage eller mindre yta i bostaden räcker det oftast med en basmodell men är tanken att värma upp hela bostaden behöver man en kraftfullare modell. Information som finns i produktbeskrivningen kan användas som ett ungefärligt mått men oftast gäller det för moderna hus som har en öppen planlösning och högre i tak.

En luftvärmepump består av en utomhusdel och en inomhusdel. Utomhusdelen tar upp energi utifrån medan inomhusdelen sedan leder vidare den energin och värmer upp huset. Den fungerar även som en AC under varma sommardagar men inte i samma utsträckning som med värme. Då för man istället rikta sig in på att kyla ner exempelvis ett sovrum eller mindre yta. Viktigt att tänka på vid kyldrift är att det skapar kondens, vilket betyder att kondensvatten behöver ledas bort.

PLACERING

Det finns ingen bestämd placering av vare sig inomhus- eller utomhusdelen men det finns några saker att tänka på. Framför allt är det viktigt att utomhusdelen placeras med tillräckligt stort utrymme så att luft kommer in, vilket även underlättar för rengöring och service. Bor man nära vatten och det blåser mycket kan det blåsa in luft som fryser, vilket stoppar flödet. Då kan det vara bra att placera den bort från vattnet. Ett tak skadar inte om man vill ha det, funktionen är densamma men det skyddar exempelvis mot is och snö på vintern. Vill man skymma pumpen går det bra att placera den under en altan eller trappa, så länge det finns tillräckligt stort utrymme för luft runt omkring.

När det kommer till innerdelen så finns det bra anpassade pumpar att placera ovanför ytterdörren. Ett bra riktmått är att den bör placeras så centralt som möjligt för att på ett effektivt sätt kunna värma upp bostaden. Såklart är detta anpassningsbart eftersom det ofta blir en balansgång med placeringen av utomhusdelen, pumpens utseende och ljudnivån.

DELBETALA DIN INVESTERING

Vi erbjuder delbetalning via Klarna på upp till 36 månader.

Vad är Klarna Delbetalning och månadsfaktura?

När du väljer att delbetala ditt köp med Klarna kan du välja mellan 3, 6 eller 12 månader för din delbetalning. Fakturan kommer i mitten av varje månad. En kreditbedömning görs alltid för att avgöra om Klarna kan erbjuda dig delbetalning för det specifika köpet.

Du kan dessutom använda dig av Klarna Delbetalningskonto, vilket innebär att du kan få en samlad månadsfaktura för ett flertal olika köp. Ett smidigt betalningssätt som gör att du själv kan bestämma hur mycket du vill betala varje månad. Du kan när som helst välja att betala in hela skulden för att avsluta delbetalningen. 

Administrativ avgift och kreditränta tillkommer. 

Läs mer och se aktuella villkor på //www.klarna.com/se/smoooth/ 

Luftvärmepump utomhusdel på hus.
Luftvärmepump inomhus ovanför dörr.

Bilderna är tagna hos befintlig kund och visar exempel på hur man kan placera sin utomhus- och inomhusdel.

KONTAKTA OSS FÖR LUFTVÄRMEPUMP

Det bästa är att boka ett hembesök av en rådgivande representant från oss som får se över bostaden, garaget eller den specifika ytan som antingen ska värmas upp eller kylas ner. Vid installation av en luftvärmepump kan man enligt Skatteverkets regler göra ROT-avdrag när arbetet utförs av en certifierad installatör. Det är inget man behöver ansöka om själv utan det görs av de som utför arbetet. Detta blir en del av arbetskostnaden och är något som sedan dras direkt på din faktura. Avdraget sänker totalkostnaden och gör investeringen mindre kostsam. Kontakta oss så hjälper vi dig och anpassar vilken pump som passar bäst för just dina behov. Såklart är du även alltid varmt välkommen att antingen ringa eller besöka oss.

ENERGIBESPARANDE ÅTGÄRDER

I del 5 av Energiskolan tipsar vi om energibesparande åtgärder som man själv kan påverka. Där bland annat ett exempel innefattar att se över värmesystemet och installera en luftvärmepump för att sänka energikostnaderna.

MER INFORMATION